Javna agencija za železniški
promet Republike Slovenije

Zgodovina AŽP

Ob prilagajanju železniškega sektorja evropski zakonodaji se je leta 2003 takratna Direkcija za železniški promet na podlagi Zakona o javnih agencijah, Zakona o železniškem prometu in Sklepa o ustanovitvi Javne agencije za železniški promet Republike Slovenije, preoblikovala v Javno agencijo za železniški promet Republike Slovenije (AŽP).

S tem se je v času predpristopnih pogajanj Republike Slovenije z Evropsko Unijo sledilo zahtevam po preoblikovanju in liberalizaciji železniškega sektorja. Ob ustanovitvi je AŽP bila dodeljena naloga upravljavca javne železniške infrastrukture, ki se je s spremembo Zakona o železniškem prometu in Zakona o varnosti v železniškem prometu leta 2007, prenesla na Slovenske železnice, AŽP pa je postala varnostni in dodeljevalni organ.

V letu 2009 je AŽP prevzela dodatno nalogo glede določanja, zaračunavanja in pobiranja uporabnine za uporabo javne železniške infrastrukture, v letu 2010 pa še dodatno izdelavo, sprejem in objavo voznega reda omrežja ter nadzor nad njegovim izvajanjem.

V letu 2015 in 2016 je AŽP prevzela nove naloge, ki se nanašajo na izvajanje uredbe Komisije o skupni varnostni metodi za nadzor po izdaji varnostnega spričevala ali varnostnega pooblastila in naloge v povezavi z nacionalnim načrtom izvajanja tehničnih specifikacij za interoperabilnost (TSI) in enotne kontaktne točke (OSS) v skladu s telematskimi aplikacijami za tovorni promet (TAF) in telematskimi aplikacijami za potniški promet (TAP). Naloge, povezane z določanjem, zaračunavanjem in pobiranjem uporabnine, dodeljevanjem vlakovnih poti in izdelavo voznega reda omrežja, nadzorom nad izvajanjem voznega reda omrežja in zagotavljanjem načina učinkovitosti, je AŽP predala upravljavcu javne železniške infrastrukture.

Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke