Javna agencija za železniški
promet Republike Slovenije

Informacije javnega značaja

Pravica vedeti

Pravica vedeti in z njo povezana pravica do informacij javnega značaja je ključno in učinkovito sredstvo v boju za odprto in pregledno delovanje javne uprave. Dostop do informacij je tako prvi pogoj, ki omogoča nadzor nad delovanjem javne oblasti ter tako zagotavlja njeno odgovornost državljanom.

Vendar pa je pravica dostopa do informacij javnega značaja večrazsežna. Med funkcije informacij javnega značaja lahko uvrstimo tako še vsaj:

 • demokratično funkcijo, ki jo izvajamo iz deliberativnih modelov demokracije,
 • nadzorno funkcijo, ki izpostavlja pravico državljanov do neposrednega nadzora javnega sektorja,
 • ekonomsko funkcijo, ki se ukvarja z ekonomsko vrednostjo javnih informacij in potencialno dodano vrednostjo ob kombiniranju le-teh in
 • funkcijo posodabljanja javnega sektorja, ki se veže predvsem na informatizacijo dostopa do informacij javnega značaja preko iniciativ za razvoj državnih portalov e-uprave.

Bogastvo informacij 

Institucije javnega sektorja razpolagajo z velikanskimi količinami informacij, ki imajo precejšnjo ekonomsko vrednost. Zato bogastvo informacij javnega značaja še zdaleč ni zanemarljivo ter lahko bistveno prispeva h kakovosti življenja posameznikov in h konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Informacija javnega značaja

V skladu z zakonom, ki ureja dostop do informacij javnega značaja, je informacija javnega značaja definirana kot »…informacija, ki izvira iz delovnega področja organa, nahaja pa se v obliki dokumenta, zadeve, dosjeja, registra, evidence ali drugega dokumentarnega gradiva (v nadaljnjem besedilu: dokument), ki ga je organ izdelal sam, v sodelovanju z drugim organom, ali pridobil od drugih oseb

Informacije javnega značaja so prosto dostopne vsem prosilcem.

Zavezanci za posredovanje informacij javnega značaja

V prvem odstavku 1. člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (Ur. l. RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo, 117/06 – ZDavP-2, 23/14, 50/14 in 19/15 – odl. US in 102/15) so navedeni zavezanci za posredovanje informacij javnega značaja:

 • državni organi,
 • organi lokalnih skupnosti,
 • javne agencije,
 • javni skladi in druge osebe javnega prava,
 • nosilci javnih pooblastil,
 • izvajalci javnih služb ter
 • zavezani poslovni subjekti pod prevladujočim vplivom oseb javnega prava.

Skladno z navedenim je torej Javna agencija za železniški promet Republike Slovenije zavezanec za posredovanje informacij javnega značaja.

Uradna oseba pristojna za posredovanje informacij javnega značaja: univ. dipl. prav. Boštjan REISP – gp.azp@azp.si

POSTOPEK, VLOGA ZA POSREDOVANJE INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA, OBVEZNA VSEBINA, ROKI IN DRUGE INFORMACIJE povezane z dostopom do informacij javnega značaja, so podrobneje navedeni na spletni strani Informacijskega pooblaščenca, ki je tudi organ za reševanje pritožb zoper odločitev organa o dostopu do informacij javnega značaja oz. kadar organ o vlogi ne odloči v roku 20 delovnih dni od prejema popolne zahteve prosilca (molk organa). 

Povezava na spletno stran Informacijskega pooblaščenca – https://www.ip-rs.si/

Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke