Javna agencija za železniški
promet Republike Slovenije

Registracija tirnega vozila

Tirna vozila, ki so pridobila dovoljenje za dajanje na trg, se morajo pred prvo uporabo na zahtevo imetnika registrirati v evropskem registru tirnih vozil (EVR). Postopek registracije vozil v EVR se vodi na nacionalni ravni. Tirna vozila, katerih področje uporabe je omejeno na območje Republike Slovenije, se registrirajo v Republiki Sloveniji. V primerih, ko področje uporabe obsega poleg Republike Slovenije tudi območje drugih držav članic Evropske unije, lahko imetnik tirnega vozila sam izbere državo, v kateri bo registriral tirno vozilo. Za določeno vozilo lahko v registru obstaja samo ena veljavna registracija. Vozilo brez veljavne registracije ne sme obratovati na železniškem omrežju EU.

EVR se uporablja za preverjanje, ali je vozilo ustrezno registrirano; pridobivanje informacij o dovoljenjih za dajanje na trg in področju uporabe, pogojih uporabe in drugih omejitvah; iskanje navedbe odobrenega tipa vozila, s katerim je vozilo skladno; ter za identifikacijo imetnika, lastnika ali subjekta, odgovornega za vzdrževanje.

Pravico do dostopa do podatkov v EVR imajo naslednji subjekti:
 • imetniki,
 • subjekti odgovorni za vzdrževanje (ECM),
 • lastniki,
 • prevozniki v železniškem prometu,
 • upravljavec infrastrukture,
 • upravljavci voznega parka,
 • preiskovalni organ,
 • organ za izdajo ES-izjave o verifikaciji.

 

Posamezen subjekt lahko dostopa do podatkov, kot je to določeno v točki 3.3.2 priloge II k Sklepu (EU) 2018/1614.

Neposredni dostop do EVR je možen na povezavi https://evr.era.europa.eu/Login/?ReturnUrl=%2f. Podrobnejše informacije o EVR in možnostih dostopa najdete na povezavi https://azp.si/evropski-register-vozil/

Imetnik tirnega vozila mora varnostnemu organu nemudoma sporočiti vsako spremembo podatkov iz registra tirnih vozil, uničenje tirnega vozila ali svojo odločitev, da tirnega vozila ne bo več registriral. 

V primeru spremembe imetnika ali ECM se prejšnji imetnik oziroma ECM izbriše iz registra in razreši odgovornosti šele, ko je jasno izkazano, kdo nastopa kot novi imetnik oziroma ECM. Če nihče ne potrdi sprejetja statusa novega imetnika oziroma ECM, se registracija vozila začasno prekliče, kar pomeni, da takšno vozilo ne sme delovati v evropskem železniškem omrežju.

* EVN (evropska številka vozila)

Vsako železniško vozilo ob registraciji prejme numerično identifikacijsko oznako – evropsko številko vozila (EVN) iz 12 števk, njena struktura pa je določena v dodatku 6 Sklepa (EU) 2018/1614. V primeru novih vozil ali pa spremembe že dodeljene EVN je možno rezervirati (novo) EVN. Za rezervacijo se na AŽP naslovi vloga, ki vsebuje tehnične značilnosti vozila, na podlagi katerih je mogoča določitev EVN. Vloga se lahko predloži v pisni obliki po pošti ali osebno (na naslov: Javna agencija za železniški promet Republike Slovenije, Kopitarjeva ulica 5, Maribor) ali po elektronski pošti na gp.azp@azp.si. 

 

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke