Javna agencija za železniški
promet Republike Slovenije

Varnostno pooblastilo upravljavca
železniške infrastrukture

Stranka v postopku je lahko upravljavec oziroma subjekt, ki opravlja naloge upravljavca, kot je to določeno v ZZelP in ZVZelP-1. 

Subjekt za izdajo varnostnega pooblastila je nacionalni varnostni organ RS (Javna agencija za železniški promet Republike Slovenije – AŽP).

Vlogo za varnostno pooblastilo morajo prosilci oddati na obrazcu. Pošljejo jo priporočeno po pošti ali pa jo oddajo osebno na vložišču sedeža Javne agencije za železniški promet Republike Slovenije, Kopitarjeva ulica 5, 2000 Maribor, v času uradnih ur. 

Za izdajo varnostnega pooblastila mora prosilec predložiti: 

Sistem varnega upravljanja, sestavljen v skladu s prvinami iz 9. člena Direktive (EU) 2016/798 mora vsebovati naslednje:

  • dokumente, predložene za del ocene v zvezi s sistemom varnega upravljanja, ki dokazujejo skladnost z zahtevami iz Priloge II Delegirane uredbe Komisije (EU) 2018/762 in
  • dokumente, predložene za nacionalni del, ki dokazujejo skladnost z 12. členom Direktive (EU) 2016/798 v povezavi z 4. členom Delegirane uredbe Komisije (EU) 2018/762 (nacionalne zahteve SLO si lahko ogledate na tej povezavi).

Varnostni organ o vlogi za varnostno pooblastilo odloči najpozneje v štirih mesecih od prejema popolne vloge.

V skladu z določbo 1. točke 24. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo, 14/15 – ZUUJFO, 84/15 – ZZelP-J, 32/16, 30/18 – ZKZaš in 189/20 – ZFRO) je stranka oproščena plačila takse za izdajo odločbe ali za morebitno pritožbo zoper odločbo.

Zoper odločbo je dovoljena pritožba v 15 dneh od njene vročitve na drugostopenjski organ – Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana. Pritožba se vloži pisno, priporočeno po pošti, ali poda ustno na zapisnik pri Javni agenciji za železniški promet Republike Slovenije, Kopitarjeva ulica 5, Maribor.

Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke