Javna agencija za železniški
promet Republike Slovenije

Naloge

AŽP opravlja naloge:
–    varnostnega organa,
–    certifikacijskega organa,
–    ocenjevalnega organa,
–    licenčnega organa in
–    inšpekcijskega in prekrškovnega organa.

AŽP za izvrševanje javnih pooblastil izdaja splošne akte in upravne odločbe, predvsem s področja izdaje varnostnih spričeval, varnostnih pooblastil, licenc, izdaje spričeval strojevodjem, spričeval subjektom zadolženih za vzdrževanje ter dovoljenj za začetek obratovanja.

AŽP vodi registre tirnih vozil, izdanih dovoljenj za strojevodje, centrov usposabljanja in preverjanja ter ocenjevalcev strojevodij.

Zakon o varnosti v železniškem prometu določa pristojnosti pooblaščenih oseb AŽP v zvezi z izvajanjem nadzora in ukrepanja pooblaščenih oseb AŽP. Poleg prisojnosti, ki jih določa navedeni zakon, imajo pooblaščene osebe AŽP tudi pristojnosti, ki izhajajo iz določil Zakona o inšpekcijskem nadzoru.

Pri izvrševanju svojih pristojnosti sodeluje tudi z inštitucijami Evropske Unije, predvsem z Agencijo EU za železnice s sedežem v Valenciennesu v Franciji.

AŽP s svojim delovanjem zagotavlja pogoje za varen potek, delovanje in interoperabilnost železniškega sistema v Republiki Sloveniji.

Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke