Javna agencija za železniški
promet Republike Slovenije

Dovoljenje za dajanje (tipa) tirnega vozila
na trg (VA)

Kadar je pred ali med postopkom za izdajo dovoljenja za dajanje tirnega vozila na trg (oziroma dovoljenja za tip tirnega vozila) treba za pridobitev dokazil o tehnični združljivosti tirnega vozila z omrežjem v Republiki Sloveniji izvesti poskusna obratovanja, izda varnostni organ začasno dovoljenje za uporabo tirnega vozila na omrežju Republike Slovenije za izvedbo poskusnih obratovanj za ugotavljanje združljivosti (enako velja tudi, kadar v postopku za izdajo dovoljenja za dajanje tirnega vozila na trg, v katerem odloča ERA, varnostni organ od ERA prejme vlogo v oceno zaradi preveritve njene popolnosti, ustreznosti in doslednosti).

Postopek izdaje začasnega dovoljenja za poskusno obratovanje se začne:

 1. ko stranka vloži samostojno vlogo za začasno dovoljenje pri varnostnem organu (AŽP) ali,
 2. ko je šele med samim postopkom za izdajo dovoljenja za dajanje tirnega vozila na trg oziroma za tip vozila ugotovljeno, da bo treba izvesti poskusna obratovanja. V tem primeru se postopek za izdajo dovoljenja začasno prekine ter prosilcu določi rok za izvedbo poskusnih obratovanj in predložitev zahtevanih informacij. Po prejemu slednjih se postopek izdaje dovoljenja nadaljuje, v nasprotnem primeru se sprejme odločitev na podlagi razpoložljivih informacij. (Enako velja tudi, kadar v postopku za izdajo dovoljenja za dajanje tirnega vozila na trg, v katerem odloča ERA, varnostni organ od ERA prejme vlogo v oceno zaradi preveritve njene popolnosti, ustreznosti in doslednosti.)

Za postopek izdaje začasnega dovoljenja za poskusno obratovanje veljajo pravila upravnega postopka, kot jih določa Zakon o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10, 82/13 in 175/20 – ZIUOPDVE).

Odločitev o izdaji začasnega dovoljenja, v kateri so določeni obseg in vsebina poskusnega obratovanja, sprejme varnostni organ najpozneje v dveh mesecih od predložitve dokumentacije:

 1. V primeru prvega dovoljenja in dovoljenja za tip (samo za nova vozila):
 • vsa že izdana potrdila o ES-verifikaciji (vmesna potrdila, potrdila ali izjave o skladnosti za komponente, poročila priglašenega organa o že verificiranih delih podsistema v postopku), vključno z dokumentacijo, ki mora vsebovati tehnične karakteristike, varnostne naprave in opremo tirnega vozila,
 • oceno tveganja, ki jo izda prevoznik z varnostnim spričevalom v Republiki Sloveniji oziroma upravljavec z varnostnim pooblastilom v Republiki Sloveniji.
 1. V primeru novega dovoljenja po opravljeni nadgradnji ali obnovi:
 • opis projekta nadgradnje ali obnove,
 • vsa že izdana potrdila o ES-verifikaciji tirnih vozil (vmesna potrdila, potrdila ali izjave o skladnosti za komponente, poročila priglašenega organa o že verificiranih delih podsistema v postopku), ki so predmet nadgradnje ali obnove,
 • oceno tveganja, ki jo izda prevoznik z varnostnim spričevalom v Republiki Sloveniji oziroma upravljavec z varnostnim pooblastilom v Republiki Sloveniji.
 1. V primeru razširitve področja uporabe vozila:
 • dovoljenje za obratovanje, izdano v eni od držav članic EU ali tretji državi,
 • dokazilo o registraciji tirnega vozila,
 • tehnične karakteristike, varnostne naprave in opremo tirnega vozila,
 • navodila o obratovanju oziroma rokovanju,
 • dokazilo, da je bilo vozilo redno vzdrževano,
 • oceno tveganja, ki jo izda prevoznik z varnostnim spričevalom v Republiki Sloveniji oziroma upravljavec z varnostnim pooblastilom v Republiki Sloveniji.

Po prejeti odločbi varnostnega organa ali na podlagi zahteve ERA o poskusnem obratovanju in po posvetovanju z vlagateljem mora upravljavec izvesti vsa odrejena poskusna obratovanja najpozneje v treh mesecih po prejeti zahtevi vlagatelja.

Začasno dovoljenje za uporabo vozila v omrežju za namene poskusnega obratovanja se izda samo za namene poskusnega obratovanja in ne omogoča, da se začne vozilo uporabljati za prevoz potnikov, tovora ali kateri koli drug namen, za katerega naj bi se dalo na trg.

 

Znesek upravne takse se določi v skladu z Zakonom o upravnih taksah. Taksa za vložitev vloge je 4,50 evra. Taksa za izdajo začasnega dovoljenja je 18,10 evra za posamezno vozilo (pri čemer se kot vozilo šteje vsaka enota, ki ima določeno svojo EVN-številko)

Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke